Registruotis Prisijungti

Naujienos

„Nepatogaus kino“ dokumentinių filmų festivalis sparčiai artėja. Šiais metais festivalis vyks spalio 8-30 d. Registracija į edukacinius „Filmai, padedantys augti“ programos seansus, skirtus mokytojams ir mokiniams – prasideda.

Edukaciniai „Filmai, padedantys augti“ programos seansai šiais metais, kaip ir pernai, bus organizuojami trimis būdais – edukacijos kino salėse, fizinės bei nuotolinės edukacijos mokyklose. Labai džiaugiamės ir tikime, kad tai leis pasiekti kiekvieną mokyklą visoje Lietuvoje. Visose edukacijose dalyvaus ir „Nepatogaus kino klasės“ edukatorius/-ė, svečiai (įvairių organizacijų atstovai, filmų kūrėjų komandos). Edukacijos metu, naudojantis neformalaus ugdymo metodais, bus skatinama diskusija apie dokumentiniame filme keliamas ne visuomet patogias temas.

Visi edukaciniai seansai yra nemokami, tačiau jiems būtina registracija. Taip pat, prieš registruojantis, prašome įvertinti mokyklos technines galimybes (jei mokiniai filmą žiūrės klasėje). Peržiūrai bus reikalingas kompiuteris filmo paleidimui, internetas, garso kolonėlės bei filmo rodymui reikalingi įrenginiai (tai gali būti kompiuteriai, išmaniosios lentos, projektorius, kt.). Edukatoriaus/-ės prisijungimui bei edukacinės dalies vedimui (jei edukacija vyks nuotioliu) bus reikalinga garso kolonėlė, mikrofonas ir kamera, atsukta į klasę.

Registracija vyksta iki spalio 1 d. Užpildžius visus edukacinius seansus, užsiregistravusios mokyklos bus pakviestos išsirinkti filmą bei edukacijos datą, laiką. Registraciją rasite čia – REGISTRACIJA

 

Susipažinkite su šių metų vaikų ir jaunimo programos filmais:

Į šviesą / Into Light

Šiauriniame Yellowknife kraštovaizdyje užfiksuotas permainų metas, kai motina ir vaikas kartu gilinasi į lytinės tapatybės problematiką. Lyties pokyčiams įgavus pagreitį, dienos pradeda šviesėti ir mus supažindina su maža ir savimi pasitikinčia mergaite, kuri ne tik daug žino apie dinozaurus ir stipriai myli gyvūnus, bet ir savo užnugaryje turi motiną, kuri visapusiškai myli ir palaiko šį stebuklingą žmogų.

Moterisir vaikas eina per pusnis

Daugiau nei atsimenu / More than I remember

Mugeni istorija prasideda Murambya – mažame kaime pietryčių Konge, kuriame Banyamulenge ūkininkų bendruomenė rūpinasi vieni kitais. Vieną naktį, kai Mugeni buvo vos keturiolika, ji ir jos šeima pabunda nuo bombų garsų, kadangi juos puola kariuomenė, vadinama Mai Mai. Pastaroji siekia pasisavinti jų žemę bei galvijus ir teigia, kad Banyamulenge gentis neturi teisės egzistuoti pietryčių Konge.

Meškos problema / Nuisance Bear

Čerčilis, Manitoba garsėja kaip tarptautinė vieta fotografuoti baltąsias meškas. Esame matę čia užfiksuotus didingus laukinės gamtos ir gyvūnų vaizdus, bet kaip čia esančios meškos mato mus? Filmas „Meškos problema“ atskleidžia turistų paparacų ir laukinės gamtos pareigūnų sudarytą kliūčių ruožą, kuriuos meškos turi įveikti savo kasmetinės migracijos metu.

Nktį, prie apšviesto namo stovi baltoji meška

Istorijos iš dušo / Stories from the Shower

Prakaitas, trankymasis rankšluosčiais ir plaukų lakas: mokyklos persirengimo kambarys yra neišvengiamas paauglių gyvenimo etapas. Šiandieninė karta turi daugiau galimybių nei bet kada anksčiau išreikšti savo individualumą, tačiau retas gali pasigirti pozityviu požiūriu į savo kūną. „Istorijos iš dušo kabinos“ – tai įamžinti paauglių išgyvenimai ir apmąstymai iš persirengimo kambario.

Dvi paauglės stovi prie veidrodžio mokyklos duše

Tai – aš / This is Me

16-metė Allen Tumusiime gyvendama Ugandoje suprato, kad būdama mergaite yra nieko verta. Tai buvo slegianti patirtis, Allen jautėsi tarsi būtų dėžutėje, nurodančioje jos egzistavimo ribas. Allen atvyko į Olandiją, kurioje gyvena jau dvejus metus. Mergaitė rado būdą pabėgti nuo slegiančių prisiminimų ir dabar ji išdidžiai stovi ant scenos su savo pačios sukurta choreografija. Allen šokiu įveda jus į savo istoriją: Tai – aš. Ji nori pademonstruoti, jog niekas kitas negali nuspręsti, kokios yra mūsų galimybės. Turime pasauliui parodyti, kas iš tikrųjų esame, turime vadovautis savo širdimi.

Mergina iš Ugandos, sėdi, žiūri į kamerą ir juokiasi

Du medžiai Jeruzalėje / Two Trees in Jerusalem

87 metų Kornelija, kadaise buvusi aukščiausia Vokietijos pareigūnė imigracijos klausimais, pasakoja nuostabią savo tėvų Donatos ir Eberhardo Helmrichų istoriją, kurie kartu išgelbėjo daugybę žydų gyvybių per Holokaustą. Žengiant gilyn į XXI amžių, paskutiniai Holokaustą ir Antrąjį pasaulinį karą išgyvenę liudininkai palieka mus, pasiimdami su savimi tiesioginius prisiminimus apie vieną tamsiausių žmonijos egzistavimo laikmečių. Privalome išsaugoti jų istorijas bei išmoktas pamokas, kad niekada nebepakartotume šių tragiškų žmonijos klaidų. Tarptautinės dokumentinio kino kūrėjų, tyrinėtojų ir animatorių komandos sukurtas filmas „Du medžiai Jeruzalėje“ siekia išsaugoti ir priminti mūsų skaudžią, bet svarbią istoriją ateities kartoms.

Piešinys - priekyje du šviesiaplaukiai vaikiniai klūpėdami sodina medelį, o už jų stovi grupė žmonių ir juos stebi

Vanduo, vėjas, dulkės, duona / Water, Wind, Dust, Bread

Irano dykumos oazėje 11-metis Abolfazlas renka datules, rūpinasi šeimos karvėmis, atlieka namų darbus ir linksminasi su savo geriausia drauge Setayesh. Kamera tyliai stebi ir dokumentuoja jų draugystę, kai jie supasi ant datulių palmių ar kopia uolomis aplink oazę. Abolfazlio motina kepa šviežią duoną, o turistai atvyksta į jos svečių namus, norėdami pajusti ramią atmosferą. Tačiau gyvenimas oazėje nėra visiškai idiliškas. Nors Abolfazlas gyvena su fizine negalia, būtent Setayesh susiduria su dar didesne kliūtimi. Ji yra viena iš 40 000 vaikų Irane, kurie neturi gimimo liudijimo ir dėl to negali eiti į mokyklą.

Du vaikai - berniukas ir mergaitė, eina per uolas. Berniukas neturi rankų, mergaitė dėvi skarą

Jaunasis Platonas / Young Plato

„Jaunasis Platonas“ vaizduoja nuoširdaus, didžiausio Elvio Preslio gerbėjo, mokyklos direktoriaus Kevino McArevey ir jo atsidavusios komandos siekį padėti vietinei miesto bendruomenei, kuri kenčia nuo gyventojų priešiškumo, skurdo ir disponavimo narkotinėmis medžiagomis. Berniukų pradinė mokykla Belfasto Ardoyne mieste, Šiaurės Airijoje, tampa vieta, kurioje diskutuojama apie smurtą – ryžtingas direktorius kasdien siunčia savo jaunuosius mokinius namo, apginklavęs juos senovės graikų filosofų išmintimi. Berniukai meta iššūkį savo tėvams ir kaimynams atsisakyti išankstinio nusistatymo, dėl kurio pasyvus pilietinis karas mieste verda jau dešimtmečius.

Šis filmas ilgo metro, tad edukacijoms nebus siūlomas. Jį bus galima žiūrėti festivalio metu „Filmai, padedantys augti“ programoje.

Mokytojas ir maži berniukai startuoja bėgime

Daugiau informacijos apie šių metų „Nepatogaus kino“ festivalį galite rasti čia: FESTIVALIS

Labai laukiame susitikimų!

Projektas „Nepatogaus kino klasė: sisteminio pokyčio link“ yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.

Rėmėjai ir partneriai